Languedoc-Roussillon

Många nordbor väljer att flytta söderut, till Medelhavet till solen och värmen. Ett fint val är då Pyrénées Orientales eller Aude, med Pyrenéerna och Spanien i söder och Medelhavet i öster. Området innehåller en bred repertoar av kultur, naturupplevelser och nöjen.

Vad sägs om över 300 soldagar per år, en 50 km långa sandstränder samt 30 km klippkust med små insprängda sandstränder. Från stranden tar det dig två timmar i bil till byar med skidliftar för alla kategorier av åkare. Är du intresserad av vandring finns preparerade leder i hela området.

Förutom sol och salta bad kan man också prova varma bad av olika slag på något av de SPA som finns i området. Orterna med varma bad brukar ha ett namn som slutar på ”les bains”.

Kulturen är en blandning av franskt och katalanskt som båda springer ur ett romerskt levnadssätt. Området koloniserades av Romarna ca år 120 före vår tideräknings början och var en del av Gallia Narbonensis. Efter att romarna lämnade på 460-talet har många arméer passerat området och många herrar ansett sig härska över det. Från 1659 har det varit franskt.

Vid Pyrenéernas fot finns en stor region för fruktodling, framförallt körsbär, persikor och aprikoser. Ute på slätten odlas också en hel del solrosor. Men den dominerande växten på höjder under 300 m över havet är vin.

Det är därför lätt att i Pyrénées Orientales och Aude äta gott, dricka gott, må gott och ha det gott.

Föregående
Nästa